Novosti‎ > ‎

Baranja - Vinska Majka (9-11.6.2017.)

objavio 28. lip 2017. 09:07 BMW Moto Klub Zagreb   [ ažurirao/la 1. stu 2017. 17:05 Tihomir Steigl ]
text: Marijan Krupica

Prilično velika grupa, 29 osoba i 18 motora, krenula je u obilazak znamenitosti Baranje. Vrijeme je bilo optimalno.

U Osijeku u restoranu Javor na Dravi, sa pogledom na Baranju, čekali su nas fiš i čobanac. Nakon toga imali smo priliku upoznati se sa Osijekom u Muzeju Slavonije i Baranje, te  upoznati povijesne znamenitosti osječke Tvrđe. Kratka vožnja Osijekom i odlazak u Kneževe vinograde u podrume Belje uz degustaciju vina. Graševina 2016., je odlična, ali još nije u prodaji.

U Karancu kod Baje, dobro smo jeli uz domaću graševinu i tamburaše. Pridružili su nam se i naši članovi BMW kluba iz Subotice.

Noćili smo kod Baje u odlično preuređenom seoskom imanju.

Sutradan, odvozili smo mađarski dio Baranje.  Villany, mjesto crvenih vina. Siget – tvrđavu, grad i spomenpodručje.  U muzeju u tvrđavi, svi natpisi su i na hrvatskom.
Na putu, dočekao nas mađarski gulaš, malo ljut, ali odličan.

Pečuh – grad kulture i studenata – crkva/đamija, Zsolnay muzej, katedrala, šetnja predivnim gradom i pivo.

Na povratku, bacili smo pogled i na spomen područje Mohačke bitke.

Nakon toga, u našoj Baranji u Zmajevcu, posjetili smo promociju vina i proizvoda Baranje, te nastavili do Karanca na večeru i nočenje kod Baje. Baja je osobno bio stalno uz nas, kod doručka i kod večere. Imali smo priliku probati mladi/nedozreli kulen, malo sirov – interesantno.

Zadnji dan obišli smo vinograde Belja – impresivno i neopisivo – to se mora doživjeti. U Tikvešu nismo uspjeli doći do rezidencije lovišta, ali zato posjeta i vožnja brodom u Kopačkom ritu bio je izuzetan doživljaj. Nije bilo komaraca jer je vodostaj bio u padu.

Večina je na povratku odlično ručala u Virovitici na OPG-u kod našeg barba Ede.

GALERIJA FOTOGRAFIJA ->
Comments