Novosti‎ > ‎

Djedovina 2015 (16.-18. 10.)

objavio 26. lis 2015. 06:42 BMW Moto Klub Zagreb   [ ažurirano 26. lis 2015. 07:31 ]
tekst: Igor Klarič, photo: Darko
---
------------------------------
GALERIJA FOTOGRAFIJA→
------------------------------

Već tradicionalno, sredinom 10-tog mjeseca, organiziram enduro vikend vožnju pod nazivom „Djedovina“.  Kako je došlo uopće do tog događaja i imena?
Često sam pozivao mnoge motoriste, domaće i strane, da dođu kod mene u Vinodolsku dolinu, u Drivenik, gdje je kuća moga djeda, a nalazi se nedaleko od sela lijepog imena Klarići tako da je očito da su moji preci već generacijama živjeli tamo. Kao klinac sam provodio dosta vremena kod djeda i bake pa su me domaći vodili posvuda okolo. To je idealna destinacija za jednodnevne enduro izlete na kontinent i na otoke, na sjever ili jug. Cijeli planinski masiv od Čabra pa sve do sjevernog Velebita prošaran je makadamskim putevima koje inače koriste Hrvatske šume za eksploataciju, a i HEP je izgradio lijepu mrežu svojih puteva pošto glavni dalekovodi za Dalmaciju idu tom trasom. Isto tako tu prolaze i legendarne ceste Luizijana i Karolina koje su, u stara vremena, bile poveznice kontinentalne Hrvatske s morem. Znači, pravi makadam Eldorado koliko ti srce želi u raznim težinama i varijacijama. U prosjeku sam uvijek uspio nekako zainteresirati tri do četiri entuzijasta koji su bili spremni krenuti u takvu avanturu. Teško je nekome tko to nikada nije probao objasniti što to tjera motoriste da se voze po gudurama, blatu, šumi i klisurama riskirajući svoje skupocjene GS-ove, a i pokoji neminovni pad. Zapravo treba probati i doživjeti pa tek onda svatko za sebe može odlučiti da li je off road za njega ili ne. Zato se nastoji uvijek krenuti vrlo lagano te onda po sposobnosti pojačavati tempo i težinu trase. No nije sve u samoj vožnji, tu je bitna i dinamika grupe, njihovo druženje, međusobno pomaganje u kritičnim situacijama, ćakulanje i opuštanje uz vatru (ili vatrenu vodu).….sve to je sastavni dio svakog enduro izleta.
Ove godine sam se ugodno iznenadio većim odazivom koji je pred sam polazak narastao na čak 11 učesnika. Marijan (Lokmić) je ipak u zadnjem trenutku morao odustati tako da se na kraju popis sveo na desetoricu veličanstvenih :
Boro, Branimir, Davor, Darko, Hera, Miran, Mladen, Robert, Zdenko i Igor


Polazak iz Zagreba je bio u petak, u raznim terminima kako je tko mogao, ali ipak se poveća grupa sakupila i zajedno krenula u popodnevnim satima. Uspjeli smo iskoristiti dobro vrijeme i sa zadnje strane preko Vrata, Fužina, starim putem spustiti se u Tribalj. Pogled odozgo s vidikovca Mahovica je fenomenalan tako da smo se i mi, naravno, slikali…

U daljini se vidi Velebit koji je bio naš cilj za nedjelju.------------------------------
GALERIJA FOTOGRAFIJA→
------------------------------


ČITAJ DALJE (str. 2) →


Comments