Enduriranje 7.-8. 11. 2015. - str. 2

Većim i manjim pomno odabranim stranputicama stižemo i do prvog zasluženog gableca. Napušteno imanje na osamljenom proplanku bila nam je blagovaonica. Iskusni vođe puta upozoravaju da je pred nama zahtijevna dionica i da ne pretjerujemo sa hranom.

Zanemarujemo. Hranimo se. Pakiramo i krećemo.
Pola sata kasnije, sa pređenih stotinjak metara i savladanih dvadesetak nadmorske, obilno pregrijani, oznojeni, ponovo se aklimatiziramo i razmišljamo o nedavnim upozorenjima. Ovo je bio prvi filter gdje dolazi do izražaja razlika onih koji znaju i nas zelenih enduraša.

Makadamima raznih tekstura i karaktera dolazimo do D1 kojom vozimo do Grabovca gdje skrećemo prema Bihaću, potom Željavi.
Kao poharana najgorom kugom čami Željava, napušteni vojni aerodrom bivše Jugoslovenske vojske. Na ulazu očerupani transportni avion glumi valjda zombija, čuvara kojeg bi se trebali svi prepasti i odustati od svake dalje nakane, ali...


Nakon pregleda sva tri ulaza u tunele odlučujemo se za istraživanje jednog.
Ulazimo u tminu oboružani svjetlima pametnih telefona, pametnijih od nas.

Hodamo kroz betonsku utrobu impresivnih dimenzija koja se svakih toliko račva, podsjeća me na krošnju porodičnog stabla, neki kažu da doseže desetke dužnih kilometara.
Nakon podzemnih aktivnosti prelazimo na testiranje avionske piste. Neki se odlučuju na neposredno nadmetanje u ubrzanju, rezultat neusaglašen i nejasan.
Dalje prema konačištu u Jezercu preko obronaka Ličke Plješivice zahvaćamo i blagodati noćne vožnje.
Stižemo kod naših domaćina, obitelji Glumac. Bez Grge, Here, Ronija. Oni su krenuli put Zagreba. Prostrano dvorište, konji na sigurnom, u dvorištu sjenica, u sjenici ražanj. Na ražnju se vrti jagnje žrtvovano u našu čast, jutros blejalo, a sad taman počelo dobijati onu lijepu boju. Domaća šljiva iliti cvečkenšnaps namirišala je zrak u sjenici i isprala prašinu sa naših grla, a piva nadomijestila žeđ.

U tim trenucima opuštenosti naš vođa puta Darko zamalo nam je uspio plasirati dezinformacije iz povijesti ovoga kraja, al budni i pravični domaćin ga je pravovremeno raskrinkao i osujetio u toj nakani te nas upoznao sa iznimno bitnim povijesnim faktima ovog kraja.
Kad je jagnje bilo spremno za susret sa nama preselili smo se u blagovaonu. Tu su nam se pridružili Darkov prijatelj Luka i njegova cura Njemica Kristina. E, sad je to postao međunarodni ivent, uz Rvate imamo i Engleza i Njemicu.
Noć je protekla mirno, u toplim sobama, bez hrkanja.....

ČITAJ DALJE (str. 3) →---------------------------------------
GALERIJA FOTOGRAFIJA→
---------------------------------------

Comments