Novosti‎ > ‎

Enduro događanja svibanj 2015.

objavio 10. lip 2015. 02:19 BMW Moto Klub Zagreb
text i fotografije: Igor Klarić
----
Svibanj je bio pun Enduro eventa. Ja sam osobno bio na dva.

Prvo je bio KRKA Raid u Primoštenu gdje je bilo 420 prijava i svi su bili oduševljeni stazom i prirodom. A vozilo se i tradicionalno po plaži. Mi s težim motorima smo imali malo problema u dubokom šljunku ali nekako smo to izgurali. Sve drugo smo mi vozili zeleni track dok su ovi s laganim i hard enduro motorima imali crvene dijelove u raznim težinama.
Težinu 1 sam slučajno probao  jer sam previdio oznaku i to je još išlo ali za težinu 2 i 3 je jednostavno veliki enduro pretežak.
Ja sam na kraju osvojio treće mjesto u klasi velikih endura (napomena da je to njima sve iznad 550 ccm).

Evo mene na plaži:


Nakon toga je bio pravi party na plaži. Sve u svemu super provod.

Dva tjedna kasnije se je išlo na 5-ti jubilarni Benduro koji je ove godine bio u Muškovcima na Zrmanji. Tu se je okupilo 70-tak entuzijasta Endura na raznim tipovima Enduromotocikala.

Zagrebačka ekipa je krenula ujutro u 8 iz Zagreba i bili smo u Muškovcima oko22:00 (naravno da i do tamo vozi što više OFF). Moto je bilo druženje i uživanje u prirodi.

Trasa je bila jako dobra i opet se je moglo birati između lakšeg i težeg tracka. Evo linka na slike i komentare s foruma (treba gledati od 33-će strane na dalje)

http://www.motori.hr/forum/index.php/topic,244929.800.html


Velebit je zaista nešto posebno i to treba zaista vidjeti i uživo jer je još 100 puta ljepše nego na slikama. Oba događaja su bila prijavljena na našem godišnjem planu ali je odaziv i interes bio vrlo slab.

Zato sam sve GS-ovce odlučio malo potaknuti da se probaju maknuti s asfalta. Tu prije svega kao razlog prevladava strah za motocikl i premalo prakse.

Naišao sam vrlo zanimljive i poučne filmiće vezano uz OFF ROAD vožnju. I tu su jako dobro navedeni razlozi zašto bi svatko morao savladati barem osnove terenske vožnje. Pogotovo ako misli ići na daleka putovanja gdje se nikad ne zna na što se može naići ili zalutati pa jedini put koji se možda nudi je baš neki makadam i nema drugog.
Mislim da bi svaki GS-ovac morao pogledati ove kratke filmiće  a po mogućnosti i trenirati osnove jer se teorija i praksa dosta razlikuju nego od tehnike vožnje po asfaltu.

Primjetiti ćete da smo neke vježbice radili i na treninzima sigurne vožnje.

Prvi dio:

https://www.youtube.com/watch?v=yV1qRZRc8Fc

Drugi dio

https://www.youtube.com/watch?v=avcgjNZVL6I

To je zaista crash kurs gdje je u 2x po 8 minuta složeno što se radi obično dva dana. To se može trenirati i u Hechlingenu ali ako ima interesenata možemo napraviti i malu školicu kod nas (Sljeme, Žumberak i slično). Isto tako jedan sistematski pristup s jako dobrim opisima teorije i prakse se može vidjeti na donjem linku (traje malo duže) ali isto tako se zaista isplati pogledati.

Osobito to moraju pogledati Hera i Boro radi jedne interne oklade (pogledati od negdje 6:30 minute na dalje)

bmw gs off-road riding skills instructional:

https://www.youtube.com/watch?v=QbNSWOZazaA

Zbilja je sve super objašnjeno samo još treba malo i vježbati. Ako netko ima interesa neka mi se slobodno javi.

Na jesen je opet na programu „Djedovina“. Nisam još stavio datum u kalendar ali će biti negdje sredinom 10-tog mjeseca. Tamo ćemo onda vježbati finese.

Bez straha, treba samo gledati naprijed…
Comments