Novosti‎ > ‎

Gradišće, zemlja gradova 26.-29.5.2016.

objavio 30. svi 2016. 02:40 BMW Moto Klub Zagreb   [ ažurirano 30. svi 2016. 08:15 ]
U organizaciji Marijana Krupice, održan je događaj "Gradišće, zemlja gradova" od 26.-29.5.2016.

Gradisce

Text/Foto Vlasta Pojatina:

Izlet u Burgenland bio je pravi biser u širokom spektru destinacija koje ove godine organizira naš klub. Krećemo u sunčano jutro a vodi nas „glavni i odgovorni“  Marijan Krupica, koji je osmislio i organizirao putovanje. Broj sudionika nije zanemariv: 9 motora i 15 putnika. Skladno vozimo preko Slovenije, bregovite i brdovite Štajerske , uz vinograde i uređena dvorišta prepuna cvijeća. Trakošćan, Radenci, Gornja Radgona, pa prelazimo u austrijski dio Štajerske. Nakon zavoja i blagih šumovitih padina mijenja se reljef i arhitektura. Plodne, obrađene ravnice i sela slična Slavoniji zamjenjuju ono što smatramo tipičnom Austrijom. I dalje visok standard, besprijekorna čistoća i urednost okoliša, vrtova i fasada. Zanimljive plantaže bazge u cvatu nešto je što još nigdje nismo vidjeli. Povremeno uočavamo pokoji dvojezični natpis koji nas podsjeća  na zaboravljenu hrvatsku manjinu koja je prije 500 godina naselila ove krajeve. U bijegu pred turcima doselila su  ovdje cijela sela  sa svojim stanovništvom, župnikom i veleposjednikom.

Predvečer stižemo u Deutschkreutz, centar vinorodnog kraja i OPG hrvatskih korijena.

Drugo jutro krećemo u obilazak dvoraca u okolici jer Burgenland je zemlja gradova te smo svaki dan  posjetili bar jedan burg. Moram priznati da  smo bili ponosni, jer od svega viđenog,  naš je Trakoščan jedan od najljepših.
Slijedi  rodna kuća Franza Liszta u Rajnofu, pa malo zavoja i ukusan ručak u opuštenoj atmosferi. Nezaobilazna govedska juha sa leber knedlama i viner šnicli , ovdje se ne mogu propustiti.

Kao kruna dana i cijelog izleta bio je susret s hrvatima u mađarskom dijelu Gradišća , mjestu Kisegu (Koszegu). Domaćini iz Hrvatske manjinske samouprave dočekuju nas  sa zastavom i emotivnim trenutkom koji je teško opisati. Ljudi koji su 500 godina u stranoj zemlji uspjeli sačuvati hrvatski , specifičan gradišćanski jezik i ljubav za staru domovinu , više je nego nevjerojatno. S toliko ponosa, znanja i srdačnosti pričaju nam o svojoj povijesti i precima. Oni su 19-ta generacija hrvata na ovom području. Možda postoji neka razlika u standardu i temperamentu onih sa austrijske ili mađarske strane Gradišća, no zajednička im je ljubav za hrvatski jezik i želja da ga sačuvaju za nove generacije. Naši domaćini vode nas kroz gradić Kiseg, biser arhitekture te obilazimo dvorac Nikole Jurišića ( pitate se od kud vam je poznat) koji je 1532 godine sa 700 Hrvata odbranio Kiseg i tako zaustavio 140 000 Sulejmanovih vojnika na njihovom vojnom pohodu prema Beču.

Za nagradu je dobio dvorac, grad i okolna sela, te naselio hrvate na ovom području. Prolazimo kroz nekoliko sela u kojima žive gradišćani, natpisi su dvojezični.

Zadnji dan puta posvetili smo Železnom (Eisenstadt-u). Dok su neki od sudionika na tekućim radostima, drugi savladavaju: dvorac obitelj Esterhazy, crkvu Bergkirche i grobnicu Jozefa Haydna.

Treba spomenuti i  Neusiedlersko jezero, lijepo oblikovanu i uređenu baru koju obilato posjećuju hrpe turista, bicikliraju ili promatraju ptice.
Gradišće ( Burgenland ) bio je odlična destinacija za početak sezone i buđenje uspavanog ili zaboravljenog domoljublja, a ovim izletom je i BMKZ dobio  neku drugu dimenziju, domoljubno političku :-)

GALERIJA FOTOGRAFIJA→
Comments