Novosti‎ > ‎

Imotski for Dummies 2013

objavio 19. kol 2013. 08:15 BMW Moto Klub Zagreb   [ ažurirano 10. kol 2015. 00:39 ]
U organizaciji Bore i Vlaste Pojatine, 2. - 4. 8. 2013. održan je susret pod nazivom "Imotski for Dummies 2013."

Oveća grupa sudionika klupskog događaja "Imotski for dummies" (Imotski za neznalice) okupila se u petak 02.kolovoza u gradu Imotskom. Okupljanje ispred uprave Grada uz uredno posložene motore, na ugodnih 35 stupnjeva, uz kave i hladnu pivu trajalo je predviđenih sa
t vremena.

Grad Imotski imao je priliku nazočiti prekrasnom prizoru kolone 15-ak BMW-ovih uradaka koji su se složno uputili na mikrolokaciju boravka  u Župića dolcu, selo Vinjani Donji.

Stara kamena kuća  i "kužina" s jedinstvenim pogledom na vrh Biokova - Sv.Jure, na Imotsko polje i Dolac pod vinogradima pružili su utočište složnoj i veseloj skupini  koju je lokalna ekipa pomagača organizatoru (Bruno i Tomo) dočekala s janjetom  na ražnju, odojkom, krompirimai i  povrćem pod pekom.

Naravno da je svemu prethodio aperitiv domaća loza s imotskim pršutom i sirom. Tu netreba posebno naglašavati da su točku na gurmanski završetak dana dali imotski kolači - imotska torta i ravioli, ali je ipak potrebno naglasiti da je pojačana konzumacija domaćeg crnog vina za posljedicu imalo znatno poboljšanje krvne slike, posebno crvenih krvnih zrnaca većine sudionika.

Već razapeti veliki šatori i poljski kreveti, te poneki mali šator sudionika dopunili su  smještajni kapacitet mikrolokacije.
Pravo iznenađenje tek je sutradan uslijedilo.

Mamurnu od utisaka i nespavanja, grupu je u gradu Imotskom dočekao profesor povijesti g.Denis Đerek koji je preko dva sata predvodio obilazak grada, povijesno zanimljivih i  specifičnih lokacija, prepričavajući  pri tome povijest ovog grada, kraja i naroda.

Kako povijest i kultura uvijek idu ruku pod ruku, uslijedio je prvorazredni događaj - obilazak privatne zbirke umjetnina don Ivana Turića. Obilazak sam zbirke predvodio je sam vlasnik don Ivan, a od preko 3500 vrijednih slika, ljubazni  domaćin, radi ograničenog vremena, pokazao nam je samo njen dio. Događaj bez presedana, prilika koju je u Imotskom dobio vrlo mali broj ljudi. Prvotnu nelagodu, nervozu domaćina od tolikog broja posjetitelja u privatnoj galeriji, grupa je uspjela odagnati svojim pristojnim ponašanjem i slušanjem, pa je don Ivan razgaljen i opušten u posebno preuređenoj prostoriji otpjevao "Oče naš" na španjolskom jeziku i ponekom bajkeru izmamio suzu u kutu oka.

Ošamućeni događajima i utiscima, ekipa se pješice spušta na Modro jezero na kupanje, te nakon toga u Vinjanima u zaseoku Pojatine na seoskom gospodarstvu Zdravka Pojatine slijedi okrepa lubenicama, dinjama, degustacija vina, kratko predavanje o povijesti imotskog vinogorja i vinarstva.

Meni prethodne večere u Dolcu na mikrolokaciji dopunjen je imotskim specijalitetom jarićem  pod kožom na ražnju. Priča i sabiranje utisaka proteklog dana dugo u noć, a ujutro pospremanje lokacije, pravljenje poputbine od ostataka pršuta, odojka i janjetina i razlaz u raznim smjerovima.
Bilo je to doista nesvakidašnji izlet.

Poledajte galeriju fotografija OVDJE!
Comments