Novosti‎ > ‎

Kestenijada za pamćenje - 24.10.2015.

objavio 8. stu 2015. 02:48 BMW Moto Klub Zagreb
tekst & photo: Đurđica Fakin
----------Tradicionalno, kestenijada se održava u listopadu svake godine pa tako i ove 2015., a svaki  puta u organizaciji BMW old timer klub Zagreb. Prošle godine bila je u mjestu Hrvatski Čuntić blizu Kostajnice.

Započelo je susretom u magli na početku Samobora, a završilo pjesmom u Dragecovoj kleti. Putem su neke „guskice“ skoro  i zalutale ali su ih iskusni „gusani“ vratili na pravi, suncem okupani put. Brojčano stanje i nije baš preveliko ali je zato bilo internacionalno. Osim Slovenaca Silvia i Alberta iz Maribora, po prvi puta imali smo pravog Irca iz Belfasta imenom „Andrija Bejli“. Na opće zadovoljstvo učlanio se buteljom pravog viskija neobičnog imena ali jako dobrog okusa. Pratila ga je „ prevoditeljica“ Irena.


Pravi početak započeo je čašicama raznih domaćih pripravaka i delicijama za nepce. Nakon degustacije doručka većinu nije veselila  šetnja  po šumi. Ostali su čuvati Dragecov novi sanitarni čvor. Šuma je ove godine bila puna kestena ali i gljiva. Kesteni su padali sa stabala i trebalo je samo držati otvorenu vrećicu. Pune vrećice su pucale pod težinom kestena pa su kavaliri odnosili ih u bazni logor. Bilo je i padavica budući su neki bili obučeni u motorističku opremu, ali bitno je da kesteni nisu rasuti, a što su hlače blatne nikom ništa. Rekorderi po ubranim kestenima svakako su bračni par Barić, Anđa i Zdravko. Usput oni su ubrali i jestive gljive koje smo svi kušali kada ih je Gec stavio na gradele. Posebna čar bila je brati kestene i usred šume vlažiti nepce domaćom brljom. Tako je berba kestena trajala puna tri sata. Moramo to još jednom ponoviti.


Za to vrijeme vrijedne ruke domaćina zgotovile su ručak. Miris pečenih kestena mamio je još. Uz vatru kestene je okretao najmlađi sudionik Nikola Hamer. Po količini ubranih kestena i kvaliteti plodova bila je to godina za pamćenje. Neki od vas će se sjetiti berbe kestena kod Marijana Strugara kada ih nije bilo niti u tragovima. Prošla godina je isto bila oskudna. Ova se iskazala.

Idila na plus 14 bližila se kraju, a onda još jedna putna, natoči i iskapi, pa ponovi i putnoj nikada kraja. Poznata zagorska pjesma potekla je  iz vlažnih grla.
Hvala ti Bože što imamo Zagorce!

Hvala ti Dragec na gostoprimstvu! Bilo je zadovoljstvo družiti se s tobom! Nađi ponekad vremena za staro društvo i osim lova i gašenja požara, sjedni na motor i osjeti vjetar u kosi dok je još imaš.

POGLEDAJTE GALERIJU FOTOGRAFIJA→
Comments