Novosti‎ > ‎

PODGARIĆ – ČIGOČ - 24.04.2021.

objavio 3. svi 2021. 23:28 Petar Milic

Subota je, šest i trideset, budan sam ali ne otvaram oči. Strah me pogledati prema prozoru jer ako opet pada kiša kao prošlu subotu bojim se da ću se rasplakati. 

Ali Vakula je rek'o da će biti ok i začudo je tako i bilo, sunce na prozorčiću…

Sretni i veseli srknuli smo kavicu, spakirali se i krenuli na treći ovogodišnji klupski izlet kodnog naziva "Preko Podgarića do dida Joze u Strug“.

Skupilo se nas 26 na benzinskoj pumpi ROX, uz kavu i pecivo riješili smo formalnosti (izjave, skupljanje lovice i sl.) i veseli i neustrašivi krenuli put Podgarića. 

U savršenoj cik–cak koloni od dvadeset motora, vozili smo brzom cestom do Dubrave vrbovečke i tu se odvojili za Čazmu pa dalje preko Ivanske kroz Berek za Garešnicu.

Prije Garešnice smo trebali skrenuti za Podgarić ali je to skretanje nekako prebrzo došlo. Nema veze, skrenut ćemo na slijedećem… Na motoru imam navigaciju i ne mogu fulati. Ali imam i „navigatora“ Ribicu koja uvijek nadglasa navigaciju i naravno da sam fulao i slijedeće skretanje.  Ajme meni, sad treba okrenuti kolonu od 20 motora na cesti, a vozimo se skoro već dva sata, ima već puno žednih, a žeđ je nezgodna jer može izazvati nervozu…

Ali i to je prošlo bezbolnije nego sam mislio i začas smo bili u Podgariću. Tu su nas dočekali naši članovi Mara i barba Edo. Popeli smo se do Garić grada i odmah otvorili kofere s prvom pomoći da prvo riješimo žeđ pa tek nakon toga u razgledavanje. Garić grad je jedan od najstarijih srednjevjekovnih utvrđenih gradova sjeverne Hrvatske, a izgradio ga je 1256. godine ban Stjepan Šubić. Napušten je 1544. g nakon što je stradao u pohodima Osmanlija i od njega su ostale samo ruševine. 

Nakon punih dvadeset minuta razgledavanja povijesnih ostataka utvrde spustili smo se do Vile Garić da se okrijepimo i oporavimo od duge i zahtjevne vožnje. Tu nam se pridružuje i naš predsjednik Stjepko i sada nas je već respektabilnih 29.

Krećemo prema Strugu, a kako nam je usput spomenik revolucije naroda Moslavine kipara Dušana Đamonje, moramo napraviti par fotki. Nakon fotkanja nastavljamo preko Garešnice, Banove Jaruge i Lipovljana prema Strugu. Dali smo si slobodu i malo promijenili prvotni plan izleta pa smo odlučili ovaj puta preskočiti „Dida Jozu“. Umjesto toga produžili smo kroz Lonjsko polje do Čigoča, poznatog kao selo roda. U restoranu „Tradicije – Čigoč“ smo se u opuštenoj atmosferi odmorili uz domaće aperitive, suhomesnate delikatese, lovački gulaš, fiš paprikaš, kolače, škrlet…

Lijepo je, ugodno toplo ali treba polako krenut prema kući. Pozdravljamo rode i krećemo preko Siska za Zagreb. Nije nam bilo dosta druženja pa je dio nas koji nismo imali obaveza odlučio da treću službenu klupsku vožnju završimo u našem klupskom okupljalištu BBF-u.  …i tako je i bilo. 😊

Do slijedećeg izleta pozdravljaju Vas Danijela i Asko


Fotke s izleta pogledajte OVDJE

Comments