Novosti‎ > ‎

Predavanje: Bolna križa

objavio 30. sij 2017. 11:37 Tihomir Steigl   [ ažurirao/la 31. sij 2017. 07:10 BMW Moto Klub Zagreb ]

Prvo predavanje u „zimskom semestru“ našeg kluba održalo se 25.01.17. u ugodnoj atmosferi i uz vrlo dobar odaziv članova, kako mlađih tako i onih malo starijih. Zdravstvena tema za početak: BOLNA KRIŽA i predavač doktor bajker -  izv.prof.dr.sc. Ivan Džidić, specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije zainteresirao je sve prisutne svojim neformalnim pristupom i informacijama.

Tako smo saznali da je fizijatrija grana medicine koja kroz rehabilitaciju podiže kvalitetu života o čemu razmišljamo tek onda kada je već prekasno. Saznali smo kako dolazi do ozljede kralježnice, koji su sve tipovi ozljeda, a isto tako zašto mlađe osobe mogu imati teže ozljede od onih starijih, kod kojih se već očituju znakovi osteoporoze.

Od svih reumatskih bolova najčešći su oni u području križa, pa je stoga najvažnije održavati snažnu muskulaturu redovitim vježbanjem, kako bi kralježnica što duže zadržala pravilan položaj.

Koji je najzdraviji sport? Trčanje ili brzo hodanje, te plivanje.

Koji je najpravilniji položaj kod vožnje motora? Odgovor zavisi o godinama i fizičkoj spremi vozača, ali svakako treba zapamtiti da kralježnica ima prirodne krivine, te je preporuka da se i kod vožnje motora podržava taj položaj. 

To je samo mali dio tema o kojima se i nakon predavanja vodila žestoka rasprava uz čašu hladnog piva i uz sveopću angažiranost prisutnih članova  kluba.
Napisala: Vlasta Pojatina

Comments