Novosti‎ > ‎

Subotica - Palić 24.-26.4.2015.

objavio 27. tra 2015. 14:57 BMW Moto Klub Zagreb
tekst & photo: Renata Suchy

Galerija fotografija OVDJE→
Video prilog OVDJE→

Dan prvi:
Točno u vrijeme kako je bilo dogovoreno ispred Hotela Antunović u Kobiljaku stajalo je osam BMW motora, jedna „slatka mala“ Hondica i Josipov Mercedes. Na kiši, ali ne mogu reći i hladnoći. Kava, čaj, peciva i polazak. Autoputom do Nove Gradiške, dalje prema Požegi i Našicama. Gec odlučno vodi kolonu. Odmah iza table Našice nalazi se gostiona Egus. Kratki odmor, i jeeej... kiša gotovo više ne pada.
Nastavljamo prema Osijeku – Dardi, Kneževim Vinogradima i Batini. Granica je gotovo na mostu u Batini, brzo obavljamo formalnosti s naše strane, isto tako i s druge strane. Carinici Republike Srbije nas obavještavaju da nas odmah iza čekaju dečki na motorima iz Varaždina. Točnije tri dečka na tri motora sa velikim osmjesima koji nam se pridružuju. Dunav je predivan. Velik, lijen, pun teglenica. Do Sombora, gdje nas čeka ručak je otprilike 65 – 70 kilometara. Naš domaćin, gosp. Rajko Bulatović sprema pravi vojvođanski ručak. U kotlićima, točnije u tri kotlića. I nimalo običan, kako nam je Josip najavio. Uz pjesmu Rajku čestitka za rođendan Nakon uživancije u klopi (koja kako smo kasnije vidjeli, nije bila prva – mislim uživancija) nastavljamo prema Subotici, na sjever Bačke. Za  program u Subotici i Paliću bio je zadužen gosp. Tomo Vidaković. Pokazalo se vrlo opsežan i zanimljiv program. Nalazimo se kod Vukoja, dio ostaje tu u prenoćištu, ostali odlazimo na Palić.  Svi smo smješteni, najavljuju se oni koji dolaze kasnije popodne i drugi dan. Tomo nas vodi u vinski podrum „Vinski dvor“. U podrumu ritualna degustacija vina. Jako smo dobri, pa gotovo sve isprobavamo.  Povratak Kod Vukoja, gdje nas čekaju Jasna i Marijan koji su upravo stigli iz Zagreba. I roštilj, mesa ko' u priči. Finoga. I dva mlada gitarista koji jako lijepo sviraju.


Dan drugi:
Kava na Palić jezeru, u kafiću na ženskom štrandu. Vlasnica naravno žena. Tak' mora biti. Ipak je to ženska plaža. Mir, tišina, zelenilo, voda.  Lagano krećemo prema Hajdukovu. Tamo, sada već tradiocionalno, od 2011. godine MK „Old bikers Vojvodina“ organizira „Open moto season party“. Ove godine ugostili su nekoliko stotina gostiju. Kažu mi da su oni relativno mladi klub i da su u pitanju odgovorni vozači dvotočkaši koji vole dobar provod, vožnju i druženje. Stoga pozdrav mladim old bikersima Vojvodine. Priredbu su posjetili i konzuli Mađarske i Hrvatske.
Nastavlja se u organiziranoj koloni do Bunarića (marijansko svetište) gdje je blagoslov motora i motorista i to u isto vrijeme od strane katoličkog svećenika i pravoslavnog sveštenika. Lijep i zanimljiv događaj.  Poslije ručka i podjele zahvalnica organizatoru odlazimo do vinarije Zvonka Bogdana – modernoj vinariji na istočnoj obali jezera Palić. Ovaj put imamo enologinju. Suvereno nam predstavlja podrum na radost svih, ponovno uredno degustiramo sva vina. Degustacije nam idu sve bolje i bolje. Sada je s nam i ostatak ekipe, došli su Draženka, Milada, Hera, Darko i Dubravko.

Navečer Kod Vukoje čeka janjac ispod peke. I cigani tamburaši. I zabava dokle se hoće. I krenulo je. U jednom trenutku Josip i Tomo najavljuju iznenađenje. Dolaze tri trbušne plesačice „ispod sedam velova“. Osobno, skoncentrirala sam se na tehniku izvođenja plesa. Odgovorno tvrdim da im to čist' dobro ide. Možda bi muški dio mogel nekaj dodati....
Nekak' smo se dovukli na spavanje. „Doma“ nas čekala i preslasna baklava gđe Icuke. Nije baš lako zaspati poslije toliko događaja i s prepunim trbuščićem.


Dan treći:
Navalili smo na jutarnju nedjeljnu kavu u kafiću „Boss“ u centru Subotice. Zanimljiv kafić s još ljepšim vrtom. Malo laganog čavrljanja uz kavu i put ergele Kelebije. Čekaju nas konji lipicaneri, kočije, štale, livade.  Pitam se po ne znam koji puta, zašto se uvijek kraj konja osjećam ponosno i ponizno? Voditeljica nam stručno objašnjava  sve što nas zanima. Čitamo o povijesti konja i ergele. Krug do vile Majur i na ručak u klub. Klub je smješten u lijepe podrumske prostorije u centru grada. Vukoje se opet iskazao. Gulaš od srne je (naravno) za prste polizat.

U ime svih nas domaćinu se zahvalio i zahvalnicu uručio Josip. Još jednom velika hvala našim domaćinima na gostoprimstvu i druželjubivosti. Još jednom hvala za sve lijepe trenutke, a bilo ih je.  Još jednom hvala na svim okusima Bačke i Subotice.

Razdvajamo se . Dio prema Grčkoj, dio prema Zagrebu, nas troje prema Donjem Miholjcu kod gosp. Božića na slastan med i medne pripravke. I kolače, naravno.....


Još jednom hvala svima koji su nas na bilo koji način ugostili u ova tri dana. Posebna  (very, very special) zahvala Tomi. Moj naklon.

Preporučam toplo i za drugi put!!
Comments