Novosti‎ > ‎

Veli Jože - vožnja po Istri 25.-27.9.2015.

objavio 30. ruj 2015. 06:24 BMW Moto Klub Zagreb
tekst: Vlasta Pojatina
fotografije: Tihomir Steigl
------------------------------
GALERIJA FOTOGRAFIJA→
------------------------------

Izlet u Istru pod umjetničkim imenom Veli Jože , uistinu je bio Veli…

Veli po odazivu članova BMKZ , Veli po broju prijeđenih kilometara, Veli po broju zanimljivih odredišta, Veli po lijepim, panoramskim cestama, Veli po kulinarskim i  tekućim delicijama i naravno, Veli po našem domaćinu – visokom i stasitom pomorcu  Davoru Nimčeviću.

Mada je petak 25. rujna po svim prognozama bio predviđen kao kišni vikend i činilo se da bi netko mogao i odustati , pokazalo se da smo mi članovi BMKZ otporni na sve vremenske nepogode i da nam  vožnja po skliskoj i mokroj cesti ne predstavlja prepreku. Naravno, nitko nije izostao, te smo u punoj kišnoj spremi krenuli put Rovinja, prevalili Gorski Kotar, a nebo nam je vratilo lijepim vremenom već na Vratima Jadrana. Tu nas je dočekao Davor , te  u besprijekornoj formaciji od  dvanaest motora, krenusmo dalje Opatijskom rivijerom. Zavoj za zavojem samo se niže i za čas smo u pulskoj areni, pa potom u Rovinju.

Da ne pišem kronološki, navesti ću samo neka od lijepih mjesta  na koje nas je doveo Davor.
Prvo odredište bio je Rovinj i dvorište obiteljske kuće Nimčević, gdje nas je dočekala Davorova obitelj, supruga Kristina, sin Marin i roditelji. Pod trijemom smo isprobali odličan Istarski pršut i sir, Istarsku supu i domaću grapu. Ugodnu atmosferu uz domaću hranu nadopunilo je sunce i razvedravanje sa zapada..

Jutarnja kava u srcu starog Rovinja, šetnja uskim kamenim ulicama, pogled na lučicu punu barki i velebna katedrala Svete Fume koja dominira poluotokom, drugo je odredište  na kojem smo uživali.
A onda na motore i gaaas. Bila je to nezaboravna vožnja preko šumaraka i bregova do Dvigrada, Limskog kanala, Svetog Lovreča, dolinom Mirne do Grožnjana, Livada i Motovuna, a treba posebno naglasiti posjet poznatoj pivnici: San Servolo. Isprobali smo poneko pivo: (neki jedno , a neki sva tri ) svijetlo, premium crveno i tamno pivo San Servolo. Po mom mišljenju, posjet pivnici trebalo bi  ponoviti bez motora.…

Još jedan od zanimljivih događaja bio je posjet Muzeju batana, tradicionalnih Rovinjskih brodica, prilagođenih plovidbi u plitkim morima. Vožnja u batanama oko Rovinja, lagano na vesla , dokazala je našu motorističku svestranost jer su neki članovi zamijenili gondoljere i s lakoćom odveslali cijeli krug.  Brodice su nas iskrcale u   „špacu“  iliti gusarsko skladište, gdje smo u ozračju podruma, naslonjeni na bačve uživali u morskoj večeri.

Na kraju malo kulture i posjet Pazinu, gradu smještenom na strmim liticama ispod kojih se nalazi ponor rijeke Pazinčice i poznata Pazinska jama. U starom Kaštelu, najbolje sačuvanoj srednjevjekovnoj utvrdi smjestio se Etnografski muzej Istre kojim zaokružujemo naš doživljaj Istre, njene raznolikosti i ljepote.
Rastanak s Davorom i Kristinom nije mogao proći bez okrijepe uz istarsku maneštru i par kapi malvazije. U Vrhu, „Pod voltom“  zdravica za našeg mladog člana i ljubaznog domaćina, a onda kud koji mili moji. Bio je to još jedan od lijepih izleta na samom kraju  prebrzo prošle moto sezone.------------------------------
GALERIJA FOTOGRAFIJA→
------------------------------

Comments