U subotu 20.5.2023., u organizaciji tvrtke Panigale d.o.o., uvoznika Ducati motocikala za Hrvatsku, EnduroLab-a i BMW moto kluba Zagreb organiziran je trening off road vožnje za članove BMKZ-a. 

Trening je bio predviden za vozače maxi enduro motocikala. 

Tijekom treninga, polaznici su upoznati sa osnovnim pravilima off-road vožnje, balansom, kočenjem u različitim situacijama, načinima korištenja kvačila, vožnjom uzbrdo i nizbrdo, manevrima pri malim brzinama na različitim podlogama te tehnikama vožnje koje osiguravaju bolje i sigurnije upravljanje motociklom izvan asfaltiranih površina.

 

Igor Klarić i Mislav Hajčić polaznike su upoznali i s vrijednim informacijama o opremi vozača i motocikala za off road,  pripremi motocikla, potrebnom alatu za otklanjanje manjih kvarova, zaštitnoj opremi i drugim specifičnostima off road i adventure vožnji.

 

Još jednom, najvećim izazovom pokazalo se vozačima promijeniti "cestovne" navike vožnje motocikla te im usaditi mehanizme potrebne za sigurnu i samopouzdanu vožnju off road-a. Jednom kada su svi usvojili drugačiju logiku i način korištenja kontrola, držanja upravljača, promjene položaja tijela posebno zadovoljstvo pričinjavalo nam je promatrati napredak u vožnji. U početku trag koji je ostavljao blokirani prednji kotač svodio se na nekoliko centimetara, dok bi na kraju treninga, svi klizali blokiranog prednjeg kotača dobar metar, a i malo duže... 

Mislav je sa svojim Desert-Xom koji je u klasi srednjih ADV motocikla (ala GS 850) demonstrirao mogućnosti novog modela.

Pokazao se vrlo potentan svojim OFF road voznim karakteristikama I zaista će biti ozbiljan konkurent u toj klasi.

Za neke koje to zanima uz kupnju Desert X-a  ide I besplatan trening OFF road vožnje.


Ovo je zasigurno i dobra ideja za uvoznika BMW motocikala u adventure niši.

 

Evo nekih od komentara polaznika nakon treninga:

-------------------------------------------------------------------------

     Kako je Mislav predložio na pivi da bi svi napisali kratki osvrt nakon par dana da vidimo da li nam je adv. trening pomogao i na cesti ja mogu reći da se osjećam sigurnije kod manevara pri jako niskoj brzini i puno brže se okrenem na dvorištu 

(ne treba mi vise veci krug)

 

Smatram da je bilo vrlo korisno jer smo shvatili (mi početnici za offroad) da nam šoder nije glavni neprijatelj na motoru :)

Cilj treninga je bio da osjetimo kako motor "radi" ispod nas dok se nalazimo na površinama koje nisu cesta i to smo vrlo uspješno apsolvirali.

Također je bitno za spomenuti, a to vrijedi za sve buduće sudionike, da se može doći sa standardnim cestovnim gumama i uspješno odraditi trening bez straha od padova.

 

Svakako preporuka za sve.

Mislave, Igore, sve pohvale i trebate ovakve stvari češće organizirati :)

 

-------------------------------------------------------------------

 

Vidmo se na nekom od slijedećih ADV treninga

 

Igor Klarić, voditelj ADV aktivnosti kluba


Više fotki s treninga kojima je autor Martin Pavrlišak pogledajte OVDJE