TRAGOM HRVATSKO UGARSKE POVIJESTI - 24.-25.7.2021.

26.8.2021.

Organizator: Zdenko Kovačić

Koordinator: Zvonko Jurić

Sudionici: Zdenko Kovačić, Marijana Perić, Borna Lokar, Damir Balaško, Danijela i Aziz Hasanpašić, Nada i Zvonko Jurić

U subotu rano, u 08:00 sa bp ROX krenula je ekipica od 5 motora i 8 osoba na put, tragom velikana hrvatske povijesti i njihovih slavnih bitaka sa Osmanlijama.

Za tako veliki poduhvat prvo smo se, prije same granice u Terezinom polju, okrijepili doručkom za bauštelce i vozače kamiona koji će nas držati sve do večere. Vozimo se lokalnim putevima kroz polja suncokreta i repice i ubrzo smo u Sigetu, u kom se ime Nikole (Mikloša) Zrinskog stvarno cijeni, ulice i trgovi nose njegove ime, a u centru su dva spomenika njemu u čast. O slavnoj pogibiji

šačice branitelja naspram nebrojeno brojnijeg neprijatelja, o smrti sultana Sulejmana znamo sve što iz povijesti,što iz opere, što iz Knjazove emisije

Sam grad djeluje pomalo otužno, kao da lagano izdiše, to nije trenutni utisak, jer ništa bolje nije izledao ni prije dvije godine kad smo tuda prošli.

Vozimo se oko Balatona, gužve su nevjerojatne, kao da je svih 10-ak milijuna Mađara odlučilo da baš ove subote ljetuje tu. Jezero je ogromno i ima mjesta za sve njih. Nije ni čudo da su neki Krležini junaci išli na odmor na Balaton, a ne na Jadran.

Spavamo u Vespremu, nismo sreli niti jednog našeg rukometaša, u vrlo interesantnom zdanju pomalo nalik na srednjevjekovni zamak sa okruglim tornjem u kom sam htjela da spavam, ali na moju veliku žalost, u njemu su bile samo stepenice.

Sutradan posjećujemo spomen na još jednog hrvatskog Nikolu, također Mikloša, Jurišića, koji je također jako zadužio ugarsko i austrijsko carstvo zaustvivši Osmanlije na putu za Beč. Osmanlije su izgubili drgocijeno vrijeme opsijedajući bezuspješno Kiseg, vrijeme se pogoršalo , počele su kiše i zima se spremala nije više imalo smisla ići ka Beču nego su se vrtili u svoje zimske tabore do idućeg ljeta, a dotad se Beč pripremio za obranu.

Dan je bio prevruć pa smo rješili da idemo na neki fini obrok u Sloveniju. Obrok je bio zbilja ukusan i obilan ali da se u po Lendave restoran koji je poznat po roštilju zove "Malibu", malo je neobično.

Poslije ugodnog vikenda teško nam se bilo rastati pa smo svratili na još po jedno piće prije Zagreba,

a onda se rasusmo k'o rakova djeca.

Foto galeriju s ovog putovanja pogledajte OVDJE

Nada Jurić