Blagoslov motora u Bedekovčini - 15.4.2012.

Post date: Apr 17, 2012 12:5:26 PM

tekst: Đurđica Fakin

fotografije: Martina Cvijović

Tmurno nebo i lagana kišica nisu spriječili grupicu hrabrih da se zapute u Bedekovčinu na Bijelu nedjelju 15.travnja ljeta gospodnjeg 2012. Predvođeni iskusnim zagorcem(čitaj Gec),a po preporuci Marijana(trenutno na servisu),prva postaja bio je Green Pub u Lugu Zabočkom. Ekipi se ovdje pridružiše Martina i Boris na svom bijelom labudu(čitaj BMW 1600 GT).

Nakon okrepe perecima i orahovicom pojavilo se i slabašno sunce,dovoljno da popravi raspoloženje. Horde jahača, odsvakud, već su hrlile dobro utabanim stazama Hrvatskog Zagorja. Na platou crkve sv.Barbare,standardna postava graha,kobasica,piva i suvenira. Stari prijatelji i poznanici iz dalje i bliže okolice dočekaše i ovaj blagoslov motora i motorista od velečasnog Pepeka.

Veselo se nasmijao na podsjetnik svojeg tumačenja skraćenice BMW koju je upravo on rabio u svojoj mladosti."Bedak Mulca Vleče" govorili su njemu kada je često zbog kvara morao gurati svoj motor. Blagoslov je potrajao,a ekipa se zaputila do druge postaje križnog puta Benkovo u klupske prostorije Blue Knights.

Okrepljeni gulašom i pivom,deset jahača na osam motora stiže preko Pregrade u mjesto Kostel. Po vijugavim stazicama zelenih brežiljaka već su odjekivali pucnji iz kubura. Šarena povorka povijesnih postrojbi u raznim odorama,predvođena mažoretkinjama,dočekana je uz gemište i kokice na drvenim klupama.

Dobrovoljni prilog za pivo, Branimir je iskoristio tako što je platio misu za nakanu brzog ozdravljenja Marijana. Zaglušujuća tutnjava kuburaša potpomognuta pucnjima iz topa organizirana je od udruge Kostelski pištoli. Pucanje počima već na veliku subotu,nastavlja se u zoru na Uskrs,a kulminira na Bijelu nedjelju popodne na vrh brijega.

Keglevićeva straža, Zrinska garda Čakovec, Trenkovi panduri Požega, Križevačka straža, Karlovačka građanska garda i drugi,dobar su razlog za posjet Kostelu. Pucanje iz kubura zabranjivale su vlasti Austro-Ugarske i obje Jugoslavije,a slobodno se strelja nakon 1990 godine ,posebno u Pregradi gdje djeluje udruga "Složna kubura".

Miris baruta i dima izazvala je glad za zagorskim štruklama.Po preporuci dežurnog policajca,nađosmo restoran u središtu gradića Đurmanec. Umjesto štrukli na jelovniku bile su lignje!? Iako je konobarica bila jako susretljiva poruka je da zagorske štrukle tražimo na Jadranu. Prave štrukle neki su pronašli i pojeli blizu Stubice. Bio je to kraj puta poškropljen laganom kišicom.

Pozdrav svima koji ovo čitaju.Mir božji svima vama!

Poseban pozdrav tulumašima,dan prije, kod obitelji Herenčić.Usprkos obećanju,neki nisu ove godine stigli do Bedekovčine.Priča se da Darko,nakon uspješnog solo nastupa na gitari,osniva "VIS".Audicija će se održati u četvrtak,a zainteresirani se mogu javiti u upravu kluba kod višeimenovanog;Petar Krešimir Dmitar Zvonimir prvi .

Živi bili!