Otvaranje sezone i trening sigurne vožnje 2012.

Post date: Apr 22, 2012 4:5:5 PM

21.4.2012. u organizaciji Policijske akademije i BMW moto kluba Zagreb održan je drugi trening sigurne vožnje i svečano otvaranje sezone 2012.

Zajedničkim snagama, skup su uveličali policijski motoristi, instruktori, članovi BMW moto kluba Zagreb i prijatelji motoristi iz drugih klubova (MK Veterani, BMW Oldtimer klub Zagreb, KVXJR, UMRH, 1. Hrvatski moto klub).

Sudjelovalo je 45 civilnih i 15 policijskih motocikala i motorista.

Na početku sudionike su pozdravili g. Boris Orlović, Načelnik odjela za sigurnost cestovnog prometa i g. Igor Klarić, predsjednik BMW moto kluba Zagreb.Nakon toga, g. Darko Grac iz Odjela za sigurnost cestovnog prometa, održao je zanimljivo predavanje i prikazao statistiku nemilih događaja - prometnih nesreća u prošloj kao i proteklim godinama u RH. Prikazani podaci su vrlo zabrinjavajući za motoriste jer se broj nesreća sa fatalnim završetkom posljednje godine čak povečao!

Prikazana statistika pokazuje potrebu održavanja ovakvih akcija i treninga kako bi motoristi spremni dočekali sezonu.Nakon predavanja policijski i civilni motoristi su zajedno krenuli na poligon. Podijelii smo se u dvije grupe - jedna je radila trening na postavljenom poligonu kao za standardni trening aktivnih policijskih djelatnika motorista, a druga je trenirala balans motora i položaja na motoru tijekom vožnje, podizanje motora u slučaju pada, slalomsku vožnju, naglo kočenje, ulazak u desni i lijevi zavoj.Trening na poligonu su nadzirali i provodili iskusni policijski moto instruktori g. Frano Čović i g. Mirko Capan a trening na drugom dijelu je vodio g. Igor Klarić iz BMW moto kluba ZagrebNakon prvog dijela treninga, svi sudionici su se okupili u kolonu i krenuli na zajedničku vožnju do Trga bana Josipa Jelačića. Zajedničkom vožnjom željeli smo ukazati na činjenicu kako smo svi mi motoristi jednako ugroženi u prometu i kako nam je suradnja u prevevntivnim aktivnostima kojima pomažemo smanjivati broj nesretnih ishoda zajednički cilj. Policijski motoristi su dakako pomagali osigurati nesmetan prolaz kolone kroz grad. Na Trg smo stigli u 11:45h i ostali tamo oko 45 min. Razgovarali smo s prolaznicima i pokušali prenijeti našu poruku i na taj način.Nakon Trga, vratili smo se u Policijsku akademiju na "motoristički grah" i nastavak razgovora i druženja.Nakon ručka, grupica najupornijih, nastavila je s treninzima do kasnih popodnevni sati.Zahvaljujemo svima na organizaciji (osim gore spomenutih i g. Zoranu Ničenu, načelniku Policijske akademije) i dakako svima koji su sudjelovali.Vidimo se slijedeće godine!