Prekrasnom rijekom Unom 3.6.2023.

PREKRASNA RIJEKA UNA 03.06.2023.


Dobro društvo, motori, prekrasan krajolik, lijepe ceste…sve zagarantirano za dobru zabavu i druženje.

Takav je bio i naš subotnji dan kojeg smo ekipa od 18 sudionika na 12 motora imali prilike osjetiti i uz sve navedeno zaista se lijepo podružiti na jednodnevnom izletu prateći tok rijeke Une.

Vremenska prognoza ove godine u lipnju nije baš naklonjena motoristima međutim nije nas obeshrabrilo i na to oblačno subotnje jutro započeli smo okupljanje u Buzinu uz jutarnju kavu. Nakon pobrojavanja krenuli smo put Hrvatske Kostajnice preko Petrinje. Većinom prazna cesta kroz šumovite predjele tog kraja dovela nas je u srdačnu Hrvatsku Kostajnicu. Tamo smo napravili prvu pauzu i uz kavicu lagano se zagrijali na radnu temperaturu. Motori su već u punoj radnoj temperaturi i uz sramežljivo pojavljivanje sunca nastavljamo dalje preko rijeke Une u susjednu nam BiH. Srećom svi imamo valjane osobne dokumente 😊 i lagano prelazimo granicu te nastavljamo uz obalu rijeke prema našem sljedećem odredištu, dvorcu Ostrožac. Vozeći kroz ovo područje lagano dolazimo do kanjona rijeke Une koji je zapravo i najljepši dio gdje ceste prate rijeku i u skladu sa linijom rijeke čine divan krajolik i gušt. Kao na svakom putu morate biti spremni i na nepredviđene okolnosti pa smo bili primorani zbog biciklističke utrke skrenuti za planirane trase te preko Cazina doći sa gornje strane na dvorac Ostrožac. Propustili smo dio ceste kroz kanjon međutim nije bilo velike tuge na našim licima pa radimo pauzu uz planirani obilazak dvorca (više informacija o dvorcu dalje u tekstu). E sad smo već ogladnili pa nas put vodi južno od Bihaća u restoran Mlin na Uni gdje, pogađate, ručamo na samoj rijeci i „mastimo“ se bosanskim specijalitetima…janjetina, čevapi, tufahije, baklave, turska kava… Sunca još nema, ali naša lica su ozarena 😊. Ovo nam je ujedno i najjužnija točka puta gdje se lagano počinjemo vraćati prema Zagebu, ali još uvijek imamo svašta za proći. Prvi na redu nam je napušteni vojni aerodrom i baza Željava na samoj granici HR i BiH. Puno se pričalo o ovom lokalitetu pa smo otišli vidjeti što je tako misteriozno oko toga. Moram vam priznati kad dođete na to mjesto možete si zamisliti i stvoriti sliku kako je to izgledalo u svom vremenu kada je bilo izgrađeno i aktivno. Sada je to dio naše povijesti i tamo će zauvijek ostati. Put nas dalje vodi prema poznatoj D1 cesti koja je u ovo doba godine još uvijek relativno prohodna i bez turista pa smo sa vjetrom u kosi i nizajući zavoje stigli do Slunja. Ne, nismo stali u Rastokama već poviše grada u restoranu Ambar bar na osvježenje. Pogled sa terase restorana nam seže na cijeli Slunj i rijeku Koranu. Ožednili smo od janjetine pa se osvježavamo uz hladne tekućine raznih okusa. Uz ugodne razgovore i druženje dogovaramo zadnju etapu našeg puta te krećemo zajedno dalje prema Karlovcu i Zagrebu. Na naplatnim kućicama se pozdravljamo i svako nastavlja svojim putem prema kući i uz zalazak sunca završavamo ovo putovanje.  


Dvorac Ostrožac

Dvorac Ostrožac predstavlja prelijep srednjovjekovni dvorac, smješten nadomak grada Cazina, a koji se nalazi na listi nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine. Kada se pogleda iz daljine, sa svojim jakim zidinama i visokim tornjevima, predstavlja dvorac nalik na dvorce iz bajke, a kada zaviriš u njega i popneš se na njegove zidine, dobiti ćeš savršen pogled na okruženje koje te okružuje. Tvrđava se sastoji od srednjovjekovne utvrde, utvrde iz Osmanskog perioda, dvorca Lothara von Berksa i zbirke skulptura koja se nalazi u prirodnom okruženju Starog grada. Koliko je samo utvrđenje bilo pažljivo i mudro konstruirano, dovoljno govori podatak da je tokom perioda kada je njim upravljao  general Ivan Lenković sa svojih 40 vojnika, Osmanlijama trebalo preko gotovo sto godina da ga osvoje. Tokom njegove bogate povijesti bio je sjedište brojnih knezova, aga, begova, krajiških kapetana, pa čak i grofova, a svako od njih je ostavio svoj trag i pečat na ovom nevjerojatnom mjestu. Ono što je isto tako vrlo zanimljivo je da je čitav ovaj kompleks Starog grada Ostrožca, zidan tokom čak četiri perioda, a najstariji dio, prema povijesnim podacima, izgrađen je još 1286. godine, kao posjed knezova Blagajskih Babonića, hrvatske plemićke porodice koja je u tom periodu vlada ovim mjestom.


Rijeka Una

Tok rijeke Une iznosi ukupno 212 km. U Hrvatskoj je to otprilike oko 120 km, a u BiH oko 90 km.

Izvire na nekoliko izvora od kojih je najpoznatiji Vrelo Une, a na kraju toka se ulijeva u rijeku Savu kod Jasenovca. U Uni raste preko 170 različitih vrsta ljekovitih biljaka i oko 28 vrsta ribe. Mi smo na našem putu prešli otprilike 100-tinjak kilometara njezinog toka od Hrvatske Kostajnice do restorana podno Bihaća. Rijeka je inače odlična za rafting ,a njezina okolina i priroda za biciklizam, planinarenje i ribolov. Legenda kaže da su naziv rijeke dali Rimljani. Kad su ju ugledali uzviknuli su “Una, unica!” što na latinskom znači “Jedna, jedina!”


Vrelo Une 

je najdublji krški izvor u Hrvatskoj i među pet najdubljih u svijetu. Dosad je istražen do dubine od 248 metara, ali dno još uvijek nije dosegnuto. Temperatura vode je konstantna i iznosi 2–3°C. Izvor ima oblik okruglog, mirnog, modro zelenog jezera i zapravo sa tog mjesta započinje cijeli tok rijeke od ukupno 212 km. Vrelo Une je jedan od izvora rijeke Une. Nalazi se u hrvatskoj u ličkom dijelu Zadarske županije kod mjesta Donja Suvaja odnosno otprilike 20-ak kilometara zračne linije istočno od Gračaca, na 396 metara nadmorske visine. 


Nacionalni park Una

Nacionalni park Una je jedan od četiri nacionalna parka u Bosni i Hercegovini. Nacionalni park se nalazi na krajnjem sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine na području općine Bihać i Unsko-sanskog kantona. Nacionalnim parkom je proglašen 2008g. Riječ je o zaštićenom prirodnom području koje se prostire na 19.800 hektara površine. Jedna od najpoznatijih znamenitosti NP-a je slap Štrbački buk. Visok je 24 m i nalazi se na rijeci u blizini naselja Kulen Vakuf i Orašac u neposrednoj blizini granice Bosne i Hercegovine sa Hrvatskom. Štrbački buk ustvari čini nekoliko vodopada, a jedan drugom su u neposrednoj blizini. 


Aerodrom Željava

Vojni podzemni aerodrom i kompleks Željava građen je 1960-tih godina za vrijeme Jugoslavije. Izgrađen u potpunoj tajnosti bio je jedan od 2 dežurna vojna aerodroma u bivšoj državi. Građen je za vrijeme Hladnog rata kada je vladala velika bojazan od napada atomskim oružjem. Strateški pozicioniran služio je za obranu i zračni nadzor teritorija, ali i mjesto koje je skriveno od radarskih pogleda sa Zapada. Danas ovo mjesto impresionira posjetitelje svojom veličinom, tajnovitošću, ali i idejom kako je građen. Prema procjenama troškovi izgradnje kada bi ih pretvorili u današnje vrijeme su bili vrtoglavih 40 milijardi dolara. 


Sve fotografije pogledajte OVDJE 


Goran Božić, BMKZ